Bülent Ersoy, Türk Sanat Müziği ve türkü repertuarında önemli bir yere sahip olan ünlü bir sanatçıdır.
İçindekiler
ToggleKimdir?
1952 – 1981: Erken Dönem
Bülent Ersoy, müzikle küçük yaşlarda ilgilenmeye başladı ve özel müzik dersleri aldı. İstanbul Konservatuvarı’na sadece iki ay devam etti, ardından ayrıldı. Bu süreçte Melahat Pars ve Rıdvan Aytan gibi önemli isimlerden özel dersler aldı. Konservatuvar eğitimi sayesinde akademik bir temel kazanan sanatçı, müzik alanındaki yetkinliğini geliştirdi.
İlk sahne deneyimini 1970 yılında Üsküdar, Fıstıkağacı’nda, o dönem “Özlem Aile Gazinosu” olarak bilinen mekânda yaşadı. Sunar Konser Bürosu’nun düzenlediği ses yarışmasına katılarak birincilik ödülü kazandı ve 1000 lira ile ödüllendirildi. Bu başarının ardından gazinoda üç ay boyunca assolist olarak sahne aldı.

1971 yılında ise Saner Plak etiketiyle ilk 45’liğini çıkardı. Bu plakta, söz ve müziği Muzaffer Özpınar’a ait olan “Lüzûm Kalmadı” ve “Neye Yarar Gelişin” adlı eserleri seslendirdi.
1974 – 1979: İlk Sahne Serüveni
1974 yılında Bülent Ersoy, Maksim Gazinosu’nda sahne alarak müzik kariyerine adım attı. İlk albümü “Tuti-i Mucizeyi Guyem Ne Dersem Lâf Değil” büyük bir başarı elde etti ve satış rekorları kırdı. Maksim Gazinosu’nun sahibi Fahrettin Aslan, Bülent Ersoy’u assolist olarak sahneye çıkarmaya karar verdi. Bu süreçte, soyadı “Erkoç” olan Bülent Ersoy’un soyadı Müjdat Gezen tarafından “Ersoy” olarak değiştirildi.
Sanat kariyerine Müzeyyen Senar’ın izinden giderek başlayan Bülent Ersoy, aldığı akademik eğitimle dikkat çeken bir yorumcu olarak hızla yükseldi. “Baharı Bekleyen Kumrular Gibi” ve “Dert Çekmeye Gidiyorum” gibi her şarkısıyla daha da popüler hale geldi. 70’li yıllarda, pop, arabesk ve fantezi müziğin revaçta olduğu bir dönemde klasik Türk müziğine yönelerek Itrî’nin “Tut-î Mucize-i Gûyem” gibi eserlerine yer verdiği albümüyle büyük bir çıkış yakaladı. Bu albüm, müzik piyasasında satış rekoru kırarak Ersoy’un başarısını taçlandırdı.
1980 – 1989: Yasaklı Dönemi
1980’li yıllarda Bülent Ersoy, Arabesk müziğin yükseldiği dönemde Beddua, İtirazım Var, Yüz Karası, Düşkünüm Sana, Mahşeri Yaşıyorum, Yaranamadım gibi albümleriyle büyük başarılar yakaladı. O yılların ruhunu yansıtan bu şarkılar, Ersoy’un sesinden geniş kitlelere ulaştı. Aynı zamanda Beddua ve Yüz Karası gibi filmlerde de rol aldı ve sinema dünyasında da adından söz ettirdi.
Ağustos 1980’de İzmir Fuarı’nda sahnede yaşanan bir olay sonrasında İzmir Cumhuriyet Savcılığı, Bülent Ersoy hakkında soruşturma başlattı. Eylül ayında, Kordon’daki evinde bir hâkime hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanarak Buca Cezaevi’ne gönderildi. 12 Eylül darbesinden sonra, Haziran 1981’de dönemin İçişleri Bakanı Selahattin Çetiner’in çıkardığı bir yasayla, diğer transseksüel sanatçılarla birlikte sahne yasağı aldı. Bu yasak tam yedi yıl sürdü ve ancak 8 Ocak 1988’de kaldırıldı.
Bülent Ersoy, 14 Nisan 1981’de Londra’da geçirdiği cinsiyet değiştirme ameliyatıyla kadın oldu. Ancak Türkiye, bu değişikliği tanımamıştı. 1983 yılında Danıştay, Bülent Ersoy’un hukuken erkek sayıldığına ve sadece erkek kıyafetleriyle sahneye çıkabileceğine karar verdi. Kadın kimliğiyle tanınması ve pembe nüfus cüzdanı alması, yıllar sonra Turgut Özal’ın başbakan olduğu dönemde, 1988’de çıkarılan ve cinsiyet değiştirmeye izin veren bir yasayla mümkün oldu.
Sahne yasağı olduğu yıllarda Bülent Ersoy, Avrupa’da gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa gibi ülkelerde, İbrahim Tatlıses, Ferdi Tayfur, Gülden Karaböcek, Müslüm Gürses ve Mahmut Tuncer gibi isimlerle birlikte konserler verdi. Bu konserlerin bazıları, Türkiye’de “Gurbet Kervanı” adı altında videolar olarak yayımlandı. Sahne yasağının kaldırılmasının ardından, 1988’de Ali Sami Yen Stadyumu, İnönü Stadyumu ve Abdi İpekçi Spor Salonu’nda “Hasret Konserleri” adı altında ücretsiz halk konserleri düzenledi. 1988 ve 1989 yıllarında, İstanbul Gülhane Parkı’nda büyük kalabalıkların katıldığı halk konserlerinde izleyicilerden yoğun ilgi gördü.
1990 ve Sonrası
1990’lardan sonra Bülent Ersoy, yasaklı olduğu yıllarda birçok Avrupa ülkesinden vatandaşlık teklifi aldı. 1989’da Adana’da verdiği bir konserde, seyircilerden gelen “Çırpınırdı Karadeniz” parçasını söylemediği için vurularak bir böbreğini kaybetti. 2011’de “Aşktan Sabıkalı” adlı albümünü çıkaran sanatçı, hala birçok konser vermeye devam ediyor. Ayrıca “Popstar Alaturka” adlı şarkı yarışmasında jüri üyeliği yaptı.
Hem Türkiye’de hem de yurt dışında yüzlerce konser veren Bülent Ersoy, Avustralya’da gerçekleştirdiği konserin adını taşıyan bir albüm de yayımladı. “Düşkünüm Sana”, “Yaşamak İstiyorum”, “Biz Ayrılamayız” ve “Ablan Kurban Olsun Sana” gibi büyük başarı yakalayan albümlere imza attı. 1995 yılında “S Müzik” etiketiyle çıkan “Benim Dünya Güzellerim” albümü, onun için özel bir çalışma oldu. Bu albümde Selçuk Tekay müzik yönetmenliğini, Özkan Turgay ise aranjörlüğü üstlendi.
Aynı yıl, Klasik Türk müziğine katkıda bulunmak amacıyla “Alaturka 95” adlı bir albüm yaptı. Bu albümde Hacı Arif Bey, Münir Nurettin Selçuk ve Kemani Serkis Efendi gibi önemli müzisyenlerin eserlerini yeniden yorumladı. Albümdeki 14 eser arasında “Aziz İstanbul”, “Dönülmez Akşamın Ufkundayız”, “Nerelerde Kaldın Ey Servi Nazım” gibi klasik eserler ve iki anonim türkü, “Alıverin Bağlamamı Çalayım” ile “Karam”, yer aldı.
Bülent Ersoy, bir sonraki albümünü 1997’de çıkardı. Henüz piyasaya çıkmadan ses getiren bu albüm “Maazallah” ismini taşıyordu. Albümün hazırlıkları sırasında Halil Karaduman ve Osman İşmen ile çalışan Ersoy, popüler şarkılar ve anonim türkülerden oluşan bir repertuvar hazırladı. Albümün çıkış şarkısı “Maazallah”ın klibi de büyük yankı uyandırdı. 2002 yılında çıkardığı “Canımsın” albümü de büyük ilgi gördü. 2011’de müzikseverlerin beğenisine sunduğu “Aşktan Sabıkalı” albümünde, Tarkan’ın söz ve müziğini yazdığı “Bir Ben Bir Allah Biliyor” adlı şarkıyı Tarkan ile birlikte seslendirdi. Gazinoların kapanmasıyla birlikte 2000’li yıllarda uzun bir süre Günay Restaurant’ta sahne aldı. Son büyük konserini 27 Ağustos 2019’da Selami Şahin ile birlikte Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda verdi.

Bülent Ersoy, 16 Aralık 2023 tarihinde Safiye Soyman ve Banu Alkan ile birlikte YouTube’da yayınlanan “Dünya Güzellerim Masada” adlı programa katılmaya başladı. Haftada üç bölüm yayınlanan bu programda, müzik kariyeri, özel hayatı ve gündemdeki konular hakkında açıklamalarda bulunuyor.
İlkler
Bülent Ersoy, 1980 yılında London Palladium’da ve 1983’te Madison Square Garden’da sahne alarak, bu prestijli mekanlarda performans sergileyen ilk Türk sanatçısı oldu. 30 Mart 1997’de ise, ünlü Mısırlı sanatçı Ümmü Gülsüm’den sonra, etnik müzik enstrümanları eşliğinde Olympia müzikholünde sahne alan ilk Türk sanatçı olarak tarihe geçti. Ayrıca, Ajda Pekkan ve Dario Moreno’dan sonra Olympia’da konser veren üçüncü Türk sanatçısı oldu ve sahnede, 50 kişilik orkestrasıyla tam dört saatlik bir performans sergiledi.
Ses Profesörü ödülü
Bugüne kadar 30’dan fazla albüm çıkaran Bülent Ersoy, Türk müziği tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Klasik şarkıların unutulmaz yorumcularından biri olarak sayısız ödül kazandı. Geniş ses aralığı ve güçlü sesiyle tanınan Ersoy’un sesi, Japonya’da yapılan testlerde ‘yüzde yüz kusursuz’ olarak değerlendirildi ve 1997 yılında “Uluslararası Montu Merid Müzik Doktoru” unvanıyla onurlandırıldı.
Diskografi
Albümleri
- 1973: Ah Tut-i Mucize Guyem
- 1975: Şöhretler
- 1975: Konser 1
- 1976: Toprak Alsın Muradımı
- 1976: Bir Tanrıyı Bir de Beni
- 1976: Konser 2
- 1977: Konser 3
- 1978: Orkide 1
- 1978: Ölmeyen Şarkılar
- 1979: Orkide 2
- 1979: Meyhaneci
- 1980: Dolmamış Çilem
- 1980: Beddua
- 1981: Mahşeri Yaşıyorum
- 1981: Yüz Karası
- 1983: Ak Güvercin
- 1983: Ne Duamsın Ne De Bedduam
- 1983: Düşkünüm Sana
- 1985: Yaşamak İstiyorum
- 1986: Anılardan Bir Demet
- 1987: Avustralya Konseri
- 1987: Suskun Dünyam
- 1988: Biz Ayrılamayız
- 1989: İstiyorum
- 1989: Seçmeler
- 1989: Bizim Hikayemiz
- 1990: Öptüm
- 1991: Bir Sen Bir De Ben
- 1992: Ablan Kurban Olsun Sana
- 1993: Türk Sanat Müziği Konseri 1
- 1993: Türk Sanat Müziği Konseri 2
- 1993: Türk Sanat Müziği Konseri 3
- 1993: Türk Sanat Müziği Konseri 4
- 1993: Şiirlerle Şarkılarla
- 1993: Sefam Olsun
- 1994: Akıllı Ol
- 1995: Alaturka 1995
- 1995: Benim Dünya Güzellerim
- 1997: Maazallah
- 2000: Alaturka 2000
- 2002: Canımsın
- 2011: Aşktan Sabıkalı
Bülent Ersoy Menajeri
Bülent Ersoy menajer iletişim bilgilerine +90 (212) 212 11 66 numaralı hat üzerinden ulaşabilirsiniz. Sanatçının menajeri, sanatçının müzik kariyerini yönlendiren, konser, televizyon programları ve diğer profesyonel iş anlaşmalarını düzenleyen kişidir. Bu kişi, sanatçının imajını koruyarak medya ve halkla ilişkiler süreçlerini yönetir, Bülent Ersoy’un sahne ve konser organizasyonlarından ticari anlaşmalarına kadar birçok alanda stratejik kararlar alarak kariyerinin istikrarını sağlamaya yardımcı olur.
Bülent Ersoy Sahne Fiyatı
Bülent Ersoy’un konserleri genellikle büyük ilgi görür. Türk sanat müziği sevenlerin yoğun ilgi gösterdiği konserler, özel organizasyonlar, festivaller ve diğer etkinlikler için tercih edilen bir sanatçıdır. Bülent Ersoy’un sahne performansı, duygusal şarkıları ve etkileyici yorumu dinleyicilerini her zaman memnun etmiştir.
Bülent Ersoy’un sahne fiyatı, konserin düzenleneceği mekan, etkinlik türü, organizasyonun büyüklüğü gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Sahne fiyatı konusunda detaylı bilgi almak için sanatçının menajeri ile iletişime geçmek önemlidir. Özel günlerde ve bayram gibi özel etkinliklerde sahne fiyatının artabileceği unutulmamalıdır.
Bülent Ersoy İletişim Bilgileri
Bülent Ersoy’un konser takvimleri ve etkinlikleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bülent Ersoy iletişim bilgilerine ulaşarak konser programını öğrenmek ve özel etkinlikler için rezervasyon yapmak mümkündür. Menajer bilgilerine ulaşarak sanatçıyla doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
Bülent Ersoy’un konserleri, organizasyonlarınız için etkileyici bir seçenek olabilir. Konser, gala gecesi, özel etkinlik ve diğer organizasyonlarınızda Bülent Ersoy’un sahne alması etkinliğinize prestij katacaktır. FA Organizasyon ile iletişime geçerek Bülent Ersoy’un konser, organizasyon ve etkinlikleri hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Telefon numarası: +90 (212) 212 11 66
Öte yandan Bülent Ersoy ile iletişime geçmek için aşağıdaki iletişim formunu da kullanabilirsiniz.